Amsterdamse rechtbank wordt bedrijfspand in Enschede
Lagemaat gaat een tijdreis maken! In 2050 willen we in Nederland een 100% circulaire economie, waarbij gebouwen niet meer worden gesloopt, maar gedemonteerd om ergens anders weer met de bouwmaterialen te kunnen bouwen. Hoe dat gedaan gaat worden, laten wij vandaag al zien; we gaan een Amsterdams rechtbankgebouw van 5.600 m2 ‘remonteren’ in Enschede, waar het een multifunctioneel bedrijfspand wordt voor moderne kantoorhuisvesting.
Waar andere slopers al jaren roepen dat ze op den duur zullen gaan betalen om panden te mogen ontmantelen, doen wij dat vandaag de dag dus al en laten we zien dat succesvolle businessmodellen rondom circulaire ontmanteling zeer goed mogelijk zijn. Niet alleen het ‘circulair slopen’ van een locatie, maar er ook succesvol weer in een nieuwe bouwketen weer succesvol mee bouwen is de sleutel tot circulair succes.
Vanaf 1 juli begint de demontage en begin 2022 wordt het gebouw in gebruik genomen op het ‘Kennispark’ in Enschede. De rechtbank bevat nu publieksfuncties, zittingszalen, ruimtes voor de rechtelijke macht en ophoudruimtes voor verdachten. Het gebouw wordt volgens plan geheel gedemonteerd en naar de nieuwe locatie getransporteerd. Nadat het ‘geremonteerd’ is krijgt het de functie van kantoor en onderwijsruimte.
De CO2 besparingen en ‘circular lessons learned’ worden gedurende het project bijgehouden en we gaan samenwerken en kennis uitwisselen met vele geledingen uit de ‘quadrouple helix’; Onderzoek, Onderwijs, Ondernemers en Overheid. Zo zal alleen al doordat voor het casco-skelet in Enschede geen nieuwe grondstoffen hoeven te worden gedolven (beton en staal) al een CO2 besparing van ± 1.500 ton opleveren. Da’s meer dan 10.000 maal het auto-retourtje Amsterdam-Parijs-Amsterdam.
Vooraanzicht Amsterdamse rechtbank
Sleuteloverdracht van RvB aan Cepezed, DuPrie en Lagemaat
Één van de zeven rechtszalen
Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag:
07.30 t/m 12.30 & 13.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag:
8.00 - 12.00 uur