Architect Thomas Rau en Lagemaat presenteren de nieuwe toekomst
Afgelopen dinsdag mochten wij samen met Thomas Rau (architect) in een overvolle Broodfabriek over circulariteit in de bouw spreken. Onder de noemer 4PM koppelt Cleantech Center met de lezingen inspirerende sprekers en voorbeelden op het gebied van energietransitie en circulaire economie aan lokale initiatieven.
Materiaal heeft waarde, net als onze kinderen
Thomas Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. De kern van zijn betoog was dat alles wat in de bouw gebruikt wordt waardevol is, maar dat die waarde er niet aan toegekend wordt. Het devies van Rau: stoppen met afschrijven, downgraden en weggooien. Een gebouw als het gemeentehuis in Brummen, dat door zijn bureau werd gerealiseerd, heet dan voortaan een ‘grondstoffendepot’. In een gloedvol betoog koppelde Rau de manier waarop wij waarde hechten aan onze kinderen (zonder verdienmodel of wegwerpmentaliteit) aan de waarde die we moeten gaan hechten aan materiaal.
Circulair slopen, de praktijk anno nu
Arend van de Beek nam namens Lagemaat de microfoon van Rau over. Hij vertelde dat wij langere tijd bezig zijn met het in praktijk brengen van circulair bouwen. Zo hebben wij het materiaal van een oude school integraal opnieuw verwerkt in een nieuwe schaapskooi. Arend van de Beek kon uit ervaring haarfijn laten zien tegen welke obstakels het circulair bouwen nog aanloopt. Er ligt een belangrijke taak voor de landelijke en lokale overheid om wet- en regelgeving in te gaan richten op de nieuwe aanpak.
De architect en de sloper en u?
Wat vooral duidelijk werd uit beide verhalen was dat in het kader van circulair bouwen ongekende samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Wij als Lagemaat begonnen een circulair kenniscentrum waarin wij om de tafel zitten met partijen waar we vroeger nooit mee in contact kwamen. Rau stond met een heel collectief bij de VN om de ‘Universele Verklaring van de Rechten van Materiaal’ te presenteren. Bouwers, slopers, architecten, overheden, wetenschappers en scholieren – iedereen doet mee om deze nieuwe toekomstvisie verder uit te bouwen en in praktijk te brengen.
Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag:
07.30 t/m 12.30 & 13.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag:
8.00 - 12.00 uur