Dynamisch ontwerpproces met geoogste materialen leidt tot circulair centrum

Ongebruikelijk en bijzonder, dat is de manier waarop het ‘circulair centrum’ in Heerde tot stand komt. Het wordt gemaakt van geoogste delen en materialen uit het voormalige provinciehuis in Arnhem; het Prinsenhof. Voor de demontage hadden opdrachtgever Lagemaat en architectenbureau cepezed al de bouwstenen van het basisontwerp in beeld. Tijdens het oogsten van de materialen wordt het ontwerp steeds verfijnd. Een ongewoon dynamisch proces.

puzzelstukjes
In plaats van te wachten op alle puzzelstukjes die de demontage van het voormalige provinciehuis in Arnhem oplevert (7.400 m2), kozen Lagemaat en cepezed om alvast door te pakken met de ontwerpfase van dit bijzondere circulair gebouw. Het ultieme doel is al gelukt, namelijk om een donorgebouw een tweede leven te geven. In het nieuwe ontwerp worden de geoogste materialen -zoals de enorme betonnen kanaalplaten en gevelelementen- weer ingezet als constructieve delen. Deze aanpak is uniek en uitdagend. Extra bijzonder en handig is dat Lagemaat, als opdrachtgever van cepezed voor het circulaire centrum, zelf de demontage doet van het gebouw in Arnhem.

onmogelijke is mogelijk
Het circulaire centrum wordt onderscheidend door innovaties in onder meer hergebruik. Lagemaat en cepezed willen bouwen met minder CO2-uitstoot en zuiniger omgaan met schaarse grondstoffen. Met deze projecten – de demontage van een gebouw dat daar niet voor ontworpen is en het neerzetten van een nieuw gebouw uit hergebruikte materialen – willen zij bewijzen dat wat onmogelijk lijkt, weldegelijk mogelijk is.

ontwerp
In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van meerdere donorlocaties. De hoogbouw is afkomstig van het Prinsenhof. Het nieuwe gebouw wordt dus circulair in meerdere opzichten: hergebruik van materialen die voorheen werden gerecycled, het inzetten van verschillende materiaalsoorten en het samenbrengen van materialen uit verschillende projecten, die daarmee een tweede leven krijgen en waardoor bespaard kan worden op nieuw materiaal.

circulair knooppunt
cepezed ontwerpt een circulair centrum, opdrachtgever Lagemaat ziet het zelf ook als een ‘circulair knooppunt’ in Heerde. Het centrum wordt een hotspot voor bedrijven, onderwijs en overheid. En het biedt het onder andere plek aan werkleerbedrijf Lucrato. Met dit werkleerbedrijf heeft Lagemaat een samenwerking voor een sociaal duurzaam programma. Verder komt er een materialendepot voor geoogst materiaal, om zo de transitie naar een circulaire economie een impuls te geven.

samenwerking
IMd raadgevende ingenieurs, Galjema Technisch Adviesbureau (installaties) en LBP|SIGHT zijn betrokken als partner in dit project. cepezed en Lagemaat trekken al langere tijd samen op in verschillende circulaire innovatieve projecten. Zo is het te demonteren ontwerp van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam door Lagemaat in de praktijk gebracht. Lagemaat gaat het gebouw ook in Enschede opnieuw opbouwen. En verder onderzoeken Lagemaat en cepezedprojects hoe het Zuiderstrandtheater in Scheveningen een tweede leven kan krijgen in Oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 uur bereikbaar!

(0578) 692 064

Mail ons

Contact

Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag:
07.30 t/m 12.30 & 13.00 t/m 17.00 uur

Zaterdag:
8.00 - 12.00 uur

Copyright © 2018 Lagemaat Sloopwerken B.V. Alle rechten voorbehouden

Privacy verklaring

Algemene voorwaarden

Created by: Bredewold.nl