Staatssecretaris Vivianne Heijnen onder de indruk van circulaire initiatieven

Een rondleiding langs prefab cellen uit de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en enorme prefab gevelelementen en kanaalplaten uit het voormalige provinciehuis in Arnhem. “Om te realiseren dat dit écht een tweede leven gaat krijgen, is wel heel bijzonder”, zei staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat na haar kennismaking met cepezedprojects, architectenbureau cepezed en Lagemaat.

 

werkbezoek
Heijnen bracht afgelopen maandag een werkbezoek aan winnaars van de Circular Awards 2022. Menno Rubbens, directeur cepezedprojects en Circular Hero 2022, ontving de staatssecretaris bij Lagemaat in Heerde. Cepezed en Lagemaat werken samen aan een aantal heel circulaire projecten. Zoals de verplaatsing en remontage van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in Enschede, het bouwen van een circulair centrum in Heerde met donormateriaal van een gebouw uit Arnhem en de verplaatsing van het Zuiderstrandtheater van Scheveningen naar Oss.

 

geïnteresseerde staatssecretaris
Menno Rubbens (cepezed), Alkin Kemperman (directeur Janssen de Jong Bouw, winnaar Circular Award) en Gerd-Jan Jongerman (Lagemaat) gingen in gesprek met de staatssecretaris. Zij heeft onder meer circulaire economie in haar portefeuille en zag met eigen ogen hoe dit in de praktijk uitpakt. De zeer geïnteresseerde Heijnen greep deze kans aan om deze koplopers te vragen naar waar zij tegenaan lopen. “De overheid mag geen obstakel zijn”, benadrukte ze.

 

verduurzamen
Rubbens gaf bijvoorbeeld aan dat we -de overheid en de markt- het adaptief vermogen van gebouwen moeten vergroten, zodat deze makkelijker te hergebruiken zijn. En zodat het goedkoper wordt om materialen uit gebouwen te oogsten of gebouwen te remonteren. “Arbeid is nu veel duurder dan materialen.” Tegelijk juichen Jongerman en Rubbens het initiatief toe van Heijnen, die een ruimere subsidie beschikbaar stelde voor het verduurzamen van bouwmachines.

 

geïnteresseerde staatssecretaris
Verder presenteerde Menno Rubbens drie circulaire projecten die cepezed, cepezedprojects en Lagemaat samen doen: De verplaatsing van de remontabele Tijdelijke Rechtbank Amsterdam -met tussentijdse opslag in Heerde- naar Enschede; Het verhuizen van het Zuiderstrandtheater van Scheveningen naar Oss; En van geoogste materialen uit het voormalige provinciehuis in Arnhem een nieuw circulair centrum maken in Heerde, voor Lagemaat zelf.

video
In onderstaande korte video vertellen staatssecretaris Heijnen, Menno Rubbens en Gerd-Jan Jongerman over het werkbezoek in Heerde.

 

24 uur bereikbaar!

(0578) 692 064

Mail ons

Contact

Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag:
07.30 t/m 12.30 & 13.00 t/m 17.00 uur

Zaterdag:
8.00 - 12.00 uur

Copyright © 2018 Lagemaat Sloopwerken B.V. Alle rechten voorbehouden

Privacy verklaring

Algemene voorwaarden

Created by: Bredewold.nl