Circulair Centrum Nederland

Lagemaat is trotse initiatiefnemer van Circulair Centrum Nederland, een uniek kennis- en innovatiecentrum in Heerde dat volledig in het teken staat van circulariteit en toekomstbestendig bouwen. Een innovatief gebouw dat geschiedenis en toekomst met elkaar verbindt. De materialen die gebruikt worden, dragen stuk voor stuk een verhaal in zich en krijgen hier een tweede leven. Dit centrum wordt dé plek waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samenkomen om te werken aan circulaire oplossingen en toekomstbestendig bouwen.

L1059_MartinHogeboom_23-05-24-scaled-aspect-ratio-1225-650

Duurzame toekomst

Circulair Centrum Nederland draait om meer dan bouwen alleen. Het is een broedplaats voor kennisdeling, innovatie, onderzoek en samenwerking. Van leerling tot onderzoeker, van kleine ondernemer tot overheid; iedereen vindt hier een plek om te leren, innoveren en bij te dragen aan een circulaire bouweconomie. Samen werken we aan een wereld waarin hergebruik en inclusie centraal staan, en waarin we onze blik gericht houden op een duurzame toekomst.

Toekomstbestendig bouwen

In Circulair Centrum Nederland veranderen we de manier van denken over toekomstbestendig bouwen. Lagemaat heeft in samenspraak met de provincie Gelderland het volledige gebouw in Arnhem gedemonteerd. Een gedeelte van de bouwdelen kregen een nieuw leven als vloer in een sporthal. In een half jaar tijd werden 750 vloer- en 350 gevel- elementen gedemonteerd, getransporteerd en remontabel gemaakt. De overige bouwdelen worden gebruikt voor Circulair Centrum Nederland. Deze liggen nu opgeslagen op het terrein in Heerde waar het in 2025 wordt gebouwd. Hiermee laten de provincie Gelderland en Lagemaat zien dat hergebruik van materialen op grote schaal mogelijk is.

Inclusie

Lagemaat heeft tijdens dit project samengewerkt met Werkleerbedrijf Lucrato. Medewerkers van Lucrato hebben een ondersteuningsvraag. Zij leren in dit soort projecten nieuwe werknemersvaardigheden. Met behulp van deze medewerkers zijn gedolven materialen gereed gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld van een project dat Circulair Centrum Nederland stimuleert. Werkgelegenheid die duurzaamheid, circulariteit en inclusie in zich verenigt, is van onschatbare waarde voor de samenleving, voor de mensen; werkgevers én werk­nemers.

Wees welkom

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Circulair Centrum Nederland en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inspirerende evenementen en interessante ontwikkelingen. Of neem een kijkje op de website en ontdek wat CCN voor u kan betekenen.

Bekijk de website
Inschrijven nieuwsbrief

Lagemaat

Circulair Centrum Nederland

Onderdeel worden van Circulair Centrum Nederland is samen werken en leren aan innovatieve oplossingen voor circulaire vraagstukken. Het centrum stimuleert en versnelt de beweging rondom circulair bouwen. Er komen betrokken partijen samen om te pionieren op het gebied van circulair bouwen. Circulair Centrum Nederland faciliteert het samen met en van elkaar leren voor leerlingen, studenten, (toekomstige) werknemers, docenten en onderzoekers. Dit door middel van leerlijnen voor alle niveaus: van ongeschoold tot universitair. Circulair Centrum Nederland is er voor partijen die vragen hebben over circulair bouwen: hoe begin je, waar moet je aan denken? Zij kunnen hier algemene informatie krijgen over de wijze waarop je een opdracht in de markt zet, waar materialen te vinden zijn en hoe digitalisering kan helpen.

Wat gaat CCN doen?
In Circulair Centrum Nederland komen verschillende betrokken partijen samen om te pionieren op het gebied van circulair bouwen. Er wordt nieuwe kennis ontwikkeld en deze wordt toegepast in de praktijk. Andersom is de praktijk aanleiding voor nieuwe onderzoeken. Dit gebeurt samen met universiteiten, hogescholen, het middelbaar beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Hoe gaat CCN dat doen?
Het Circulair Centrum Nederland ontwikkelt vanuit een sterk ecosysteem programma’s die de transitie naar een circulaire economie aanjagen. In het centrum wordt gezamenlijk geleerd en gewerkt aan oplossingen voor circulaire vraagstukken. De opgebouwde kennis wordt actief gedeeld en vertaald naar direct toepasbare oplossingen. Hiermee stimuleert en versnelt het centrum de beweging richting circulair bouwen.

Wie zijn daarbij?
Geïnteresseerde partijen krijgen de mogelijkheid om onderdeel te worden van het ecosysteem van het Circulair Centrum Nederland. Dit samenwerkingsverband brengt diverse organisaties samen om gezamenlijk te werken aan baanbrekende oplossingen voor circulaire uitdagingen. Potentiële samenwerkingspartners zijn onder meer bedrijven, organisaties met maatschappelijke impact, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en overheden.

Per wanneer?
De community rondom het Circulair Centrum Nederland is al van start gegaan en groeit gestaag. Het ambitieuze doel is om het ecosysteem in de komende jaren verder te ontwikkelen. Tegen de tijd dat de bouw van het Circulair Centrum Nederland is voltooid, zal dit ecosysteem stevig geworteld zijn en een blijvende impact hebben op een duurzame toekomst.

 

Lagemaat

"Wat wij doen is omgekeerd bouwen."

Gerd-Jan Jongerman - Directie

Ecosysteem

Circulair Centrum Nederland wil het ecosysteem zijn waar nieuwe ideeën ontstaan, groot of klein. Dit ecosysteem is een netwerk van diverse actoren, zoals ondernemers, onderwijsinstellingen, onderzoeksorganisaties, overheden en maatschappelijke organisaties, die samenwerken om innovatie te stimuleren. Binnen dit netwerk worden ideeën, kennis en middelen gedeeld om gezamenlijke groei en ontwikkeling rondom circulair bouwen te bevorderen. Elke stap richting een circulaire economie telt. Door kennis en praktijk te combineren, ontstaan werkbare oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Neem contact op

Wilt u aansluiten bij Circulair Centrum Nederland en bijdragen aan een versnelling rondom circulair bouwen? Kijk dan eens op www.circulaircentrumnederland.nl of neem contact op door een mail te sturen naar info@circulaircentrumnederland.nl.

Circulair Centrum Nederland