Historie

Ondernemen is keuzes maken. Na hun huwelijk stond vader Lagemaat voor een belangrijke beslissing: een woonhuis of een shovel? Hij koos voor de shovel. Samen met moeder Lagemaat vestigde hij zich in een stacaravan aan de Kerkdijk in Heerde en begon als eenmanszaak met de verhuur van zichzelf én zijn shovel. Al snel werd hij een vertrouwd gezicht bij grote projecten, zoals de aanleg van de A50 en de bouw van Lelystad. Wat begon als een klein bedrijf, groeide uit tot een toonaangevend familiebedrijf in de sloopbranche. Sinds 1977 is Lagemaat Heerde een naam die staat voor vakmanschap, innovatie en een rijke familiegeschiedenis.

1977

Begonnen als eenmanszaak

Vader Lagemaat start een eenmanszaak aan de Kerkdijk in Heerde. De nadruk lag bij de opstart van de onderneming op de verhuur van grondverzetmachines, welke ingezet werden t.b.v. diverse grond- en wegenbouwprojecten.

Lagemaat historie

1980

Verhuizing naar Oene

In 1980 verhuist het bedrijf naar Oene. Niet lang daarna volgde een van de eerste grote sloopprojecten in deze nieuwe omgeving. Midden in het centrum van Oene nam Lagemaat de sloop van de oude meel- en melkfabriek voor zijn rekening.

Lagemaat historie

1984

Aanleg A50

De verhuizing naar Oene duurde slechts 4 jaar want in 1984 verhuist het bedrijf terug naar Heerde, waar het bedrijf nog altijd gevestigd is, op steenworp afstand van de A50. Eén van de projecten waar het bedrijf in die periode langdurig aan werkte, was de aanleg van de A50.

Lagemaat historie

1985

Start van sloop en recycling

In 1985 was Lagemaat een van de eerste bedrijven in de regio die zich bezighield met het breken van puin. In die periode werd ook de eerste puinbreker aangeschaft, waarmee een belangrijke stap werd gezet in recycling. In de economisch moeilijke jaren ‘80 verschoof de focus van verhuur naar sloop en hergebruik van materialen. Rond die tijd groeide het team naar ongeveer vijf medewerkers.

Lagemaat historie

1987

Investeringen in materieel transport

In 1987 zette Lagemaat een belangrijke stap in de groei van het bedrijf door te investeren in materieel. De eerste containerwagens werd aangeschaft. Deze investeringen legden de basis voor verdere professionalisering en uitbreiding van de sloop- en recyclingactiviteiten.

Lagemaat historie

1991

Voorloper in certificering en innovatie

In 1991 was vader Lagemaat een van de eersten in de regio met een certificaat voor het verwijderen van asbest. Het bedrijf zette belangrijke stappen op de certificeringsladder en begon zelfs al met de eerste digitale ontwikkelingen. Deze vroege focus op certificering, recycling en toekomstgericht werken onderstreepte Lagemaats visie op duurzaamheid en innovatie.

Lagemaat historie

1996

Groei en uitbreiding

In 1996 zette Lagemaat een grote stap met de bouw van een nieuw kantoor en een weegbrug in Heerde. Het bedrijf bleef groeien, zowel in omvang als in professionaliteit, en had inmiddels een team van 20 medewerkers. Deze uitbreiding markeerde een belangrijk moment in de verdere ontwikkeling van Lagemaat.

2000

Portaaldiensten

Rond de eeuwwisseling kreeg het bedrijf steeds meer opdrachten op het gebied van inzameling en recycling. De sloopprojecten werden groter en complexer en Lagemaat groeide verder in professionaliteit.

Lagemaat historie

2004

Toetreden tweede generatie

In 2004 namen Dirk, Peter, Corine Lagemaat en Gerd-Jan Jongerman het bedrijf over van hun (schoon)vader. Ze waren zuinig op het sloopbedrijf dat hun vader had opgezet, maar tegelijkertijd gingen ze nadenken over de koers die ze zelf wilden varen. De nieuwe generatie richtte zich meer op het ontwikkelen van kennis en kunde, evenals maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hun vader, die het kantoorwerk had achtergelaten, ging zijn hart volgen en keerde terug naar de shovel, waar hij zijn dagelijkse werkzaamheden voortzette.

Lagemaat historie

2013

Milieubrengstation gemeente Heerde

Al vanaf 2004 zamelt Lagemaat grof vuil, puin, hout, groen afval, bouw- en sloopafval en asbest in. De gemeentewerf in Heerde was altijd het adres voor wit- en bruingoed en klein chemisch afval. Door de verhuizing van de gemeentewerf kwam het depot in het centrum van Heerde te vervallen. Na overleg met de ROVA en de gemeente Heerde besluit Lagemaat om de milieustraat uit te breiden.

2017

Verbouw en uitbreiding kantoor

Het kantoor werd verbouwd en uitgebreid om de groei van het bedrijf te ondersteunen.

Lagemaat historie

2018

Oprichting Lagemaat Milieu

In 2018 werd Lagemaat Milieu opgericht om meer onderscheid te maken tussen de asbestverwijdering en de andere activiteiten zoals sloop, infra, grondwerk, en recycling. Vanaf het eerste asbestcertificaat in 1991 groeide Lagemaat uit tot een van de grootste asbestsaneerders in de regio, met een enorme hoeveelheid kennis en deskundigheid. Lagemaat werd bekend om zijn vermogen om zelfs de meest complexe asbestprojecten aan te pakken, wat de positie als expert in de sector verder versterkte en het bedrijf in staat stelde zich meer te concentreren op de verschillende disciplines.

Lagemaat historie

2018

Open dag

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Lagemaat werd voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een open dag georganiseerd. Alle disciplines van Lagemaat werden vertegenwoordigd, en het was een dag vol beleving voor zowel klanten als medewerkers.

In 2017 bestond het bedrijf uit 120 medewerkers, en om het jubileum te vieren, werd er een weekendtrip naar Brugge georganiseerd voor het hele personeel, met twee bussen vol enthousiaste medewerkers.

Lagemaat historie

2021

Pensioen Lagemaat senior

In 2021 nam vader Lagemaat afscheid van al zijn taken bij het bedrijf en ging hij met pensioen. Door de heftige uitbraak van corona in Heerde legde hij zijn dagelijkse werkzaamheden op de shovel neer. Het markeerde een nieuwe fase voor Lagemaat, waarin de tweede generatie verder de leiding nam. Hij blijft met trots terugkijken op de bedrijfsgroei die hij samen met het team heeft opgebouwd.

Lagemaat historie

2021

Aankoop voormalig zoutloods

Het bedrijf kocht de voormalige gemeentewerf en het steunpunt van Rijkswaterstaat (de zoutloods). Deze plek legt de basis voor de bouw van het toekomstige Circulair Centrum Nederland (CCN). Een initiatief van Lagemaat gericht op duurzaamheid en de toekomst van de circulaire economie.

In Circulair Centrum Nederland staat innovatie in circulair bouwen centraal. Dit kennis- en ontmoetingscentrum biedt ruimte om samen te werken aan duurzame oplossingen voor de bouwsector. Hier komen onderwijs, onderzoek en praktijk samen om de transitie naar circulair bouwen te versnellen. Leerlingen, studenten, docenten en (toekomstige) werknemers krijgen de kans om zich te verdiepen in nieuwe bouwmethoden en technieken. Ook bedrijven en overheden vinden hier informatie en advies over circulair bouwen, digitalisering en hergebruik van materialen.

Lagemaat historie

2022

Toekomstgericht denken

In 2022 zette Lagemaat zijn eerste circulaire projecten in de praktijk, waarbij de focus lag op het hergebruiken van materialen en het toepassen van circulaire principes in de bouw- en sloopsector. De verdere uitwerking van plannen voor het CCN-project trok de aandacht van de overheid, wat leidde tot grotere erkenning en samenwerking. Lagemaat begon steeds meer als pionier te worden gezien, met innovatieve methoden zoals demonteren, remonteren en legoliseren van materialen.

Het bedrijf groeide verder en telde inmiddels zo’n 200 medewerkers, die gezamenlijk de visie van een duurzamere toekomst vormgaven.

Lagemaat historie

2023

Hare Majesteit Koningin Máxima

In 2023 bracht Koningin Máxima een bezoek aan Lagemaat in Heerde in het kader van circulair bouwen. Tijdens haar bezoek sprak ze over het hergebruik van materialen uit gesloopte gebouwen in nieuwe projecten, een onderwerp dat perfect aansloot bij de visie en de strategische focus van Lagemaat. Het was een bijzondere erkenning voor het werk dat Lagemaat al jaren doet op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Lagemaat historie

2024

Koning Willem I prijs

In 2024 werd Lagemaat bekroond met de Koning Willem I Prijs in de categorie MKB. Hare Majesteit Koningin Máxima maakte de prestigieuze overwinning bekend, wat een enorme eer was voor het bedrijf. Deze prijs is een prachtige erkenning voor de bijdrage van Lagemaat aan de transitie naar een circulaire economie en onderstreept de impact van hun duurzame werkwijze en innovaties op de sector.

Lagemaat historie

2024

Nieuwe huisstijl

In 2024 introduceerde Lagemaat een nieuwe huisstijl, waarmee het bedrijf zijn moderne, duurzame en toekomstgerichte visie nog beter weerspiegelt. Een verandering die past bij wie we zijn: doeners, aanpakkers en vernieuwers.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl stond eenvoud en eenheid centraal. De herkenbare shovel maakt plaats voor een strak woordmerk en beeldmerk, waarmee het bedrijf benadrukt dat de kracht niet alleen in de machines zit, maar vooral in de mensen, samenwerking en innovatie.

Alle activiteiten—van sloop en asbestsanering tot recycling en infrastructuur—komen samen binnen deze nieuwe uitstraling.

Lagemaat historie