Van Rechtbank naar Techbank
Bij Lagemaat zetten we ons in voor een duurzame toekomst door middel van circulair bouwen. Een bijzonder project waarin dit tot uiting komt, is de demontage en remontage van de tijdelijke rechtbank Amsterdam. Dit gebouw is één van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair bouwen in Nederland en illustreert hoe gebouwen niet langer gesloopt, maar gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.
Tijdelijk gebouw
In 2015 werd de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gebouwd als onderkomen tijdens de bouw van de nieuwe rechtbank. Vanaf het begin was het ontwerp gericht op hergebruik: een modulair gebouw, opgebouwd uit losmaakbare onderdelen, met een hoge restwaarde en minimale verspilling. Nu de nieuwe rechtbank in Amsterdam gereed is, krijgt het tijdelijke gebouw een tweede leven op het Kennispark in Enschede: de Techbank. In de Techbank houden technische bedrijven kantoor en er komt een kennislab.
Innovatie
Op 9 november 2020 vond een debat plaats over deze innovatieve manier van bouwen in de tijdelijke Rechtbank. Onder leiding van Jort Kelder gingen projectpartners en experts, waaronder Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Arend van de Beek van Lagemaat, in gesprek over losmaakbaarheid, maatschappelijke impact en de business case van circulair bouwen. Het evenement bood inzicht in de toekomst van duurzame bouwmethoden en kon online worden gevolgd.
Demontage
Lagemaat is in 2021 gestart met de demontage van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Dit proces is zorgvuldig uitgevoerd, met voorafgaand een gedetailleerde 3D-scan. Hierdoor konden alle materialen nauwkeurig worden geïnventariseerd en gedocumenteerd, wat een efficiënte en gestructureerde verplaatsing mogelijk maakte. Kleine onderdelen werden in containers vervoerd, terwijl grotere componenten direct op vrachtwagens werden geladen. Vrijwel alle onderdelen van het gebouw worden hergebruikt in Enschede, met uitzondering van het cellencomplex en de loopbrug.
Faunatoren
Voor het cellencomplex is echter een bijzonder herbestemmingsinitiatief ontstaan. Van de voormalige cellen is de faunatoren EcoMaat ontwikkeld. Dit circulaire natuurobject is een samenwerking tussen Ecofect B.V. en Lagemaat, ontstaan vanuit een gedeelde ambitie om natuurinclusiviteit te stimuleren met hergebruikte materialen.
De EcoMaat biedt onderdak aan verschillende diersoorten, waaronder de vleermuis, huismus, gierzwaluw, egel, wezel en diverse insecten. Hiermee wordt op innovatieve wijze invulling gegeven aan circulaire én ecologische waarde, in reactie op de groeiende behoefte aan natuur inclusieve oplossingen in de gebouwde omgeving.
De toekomst
Dit project is een toonbeeld van innovatieve bouwmethodes. Door circulair te bouwen besparen we niet alleen op nieuwe grondstoffen, maar verminderen we ook de CO2-uitstoot aanzienlijk. Alleen al door het hergebruiken van het casco-skelet wordt circa 1500 ton CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan meer dan 10.000 retourritten tussen Amsterdam en Parijs. Onderdelen die niet direct in Enschede hergebruikt kunnen worden, vinden een nieuwe toepassing in andere circulaire projecten.
De demontage en heropbouw van de tijdelijke rechtbank laten zien hoe de traditionele sloopsector verandert. Lagemaat transformeert sloopwerkzaamheden naar een proces van oogsten en hergebruiken, waarbij gebouwen worden gezien als een waardevolle bron van materialen. Met innovatieve technologieën en samenwerkingen bouwen we aan een circulaire bouweconomie waarin hergebruik de norm wordt.
Samenwerking
Het succes van dit project is mede te danken aan de nauwe samenwerking tussen verschillende partners. Lagemaat werkt samen met onder andere Groothuis Bouwgroep, Winkels Techniek en HMO. Deze integrale aanpak, van engineering tot uitvoering, maakt het mogelijk om niet alleen circulair te denken, maar ook circulair te doen. Ieder onderdeel van het proces is vooraf digitaal vastgelegd en afgestemd, waardoor de remontage soepel verloopt.